Sveriges Innovationsriksdag 2017 handlar om digitala transformation och morgondagens arbetssätt för öppen innovation. Här kommer input data på temat, surfa fritt!
Sveriges Innovationsriksdag 2017 handlar om digitala transformation och morgondagens arbetssätt för öppen innovation. Här kommer input data på temat, surfa fritt!
För tionde året i rad rankar NyTeknik och Affärsvärlden Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag med potential att bli morgondagens börsjättar. Stort grattis till Againity, Cbot, Epishine och Linkura som alla fyra rankades på årets 33-lista skriver inkubatorn LEAD.
Storslagen inledning av #SIR17
Vi ska inte nöja oss med en andraplats i innovationskraft, skriver Statsminister Stefan Löfven i NyTeknik.
På rekordtid har Sveriges innovationsscen bevisat samverkans kraft. Nationella innovationsrådet utökar sin kapacitet och inför nya uppgifter på sin agenda –
”Att på ett bättre sätt erbjuda innovativa företag förutsättningar för att testa nya affärsmodeller och tekniska lösningar i en avgränsad miljö, och tillsammans med landets inkubatorer, science parks och högskolesektor stärka det svenska innovationssystemet.”
- så ska Sverige vara den globala ekonomins premiumalternativ.
Stora företag har ett allt större behov av innovation, både för att stärka den egna verksamheten och för att hitta nya affärsidéer. Små kunskapsintensiva företag blir då viktiga samarbetspartners.
– I vår lanseras inom SISP en tjänst där storbolags intresse matchas med startups runt om i Sverige. Då kan vi i högre utsträckning sammanföra det som kokar i våra medlemmars innovationsmiljöer, inte minst startups men också olika tillgång till forskningsresultat och kompetens, med svenska och multinationella företag med verksamhet i Sverige, säger Magnus Lundin.
Video från Vecka45, Science Park Mjärdevi
På Linköpings dag under vecka45 pratade Darja Isaksson om en global värld där förändringstakten och digitaliseringen ökar år för år. Då kan det vara svårt att höja blicken för att se vart vi är på väg någonstans. Darja utmanar gamla begrepp och skänker ett nytt ljus kring frågor som rör framtidens hot och möjligheter.
Förutom digital expert, forskare, föreläsare, digitalbyrå-grundare och ledamot i regeringens innovationsråd är Darja Isaksson keynote speaker under Sveriges Innovationsriksdag 2017.
”Vi märker ett allt större intresse från storbolag att samverka med startups, som ett sätt att snabba på sin innovation. Nu är det också att spinna in – och att bli kunder till – startups som gäller, snarare än som tidigare att skapa värde i avknoppningar”, säger Magnus Lundin vd för SISP.
"It-sektorn, industrin och det gröna näringslivet har i dag ett enormt behov av ny arbetskraft, så låt oss se möjligheterna."
Science Park Mjärdevi, Strängnäs Business Park, Munktell Science Park, Vreta Kluster, Norrköping Science Park, Create Business Incubator, Uppsala Innovation Centre, Västerås Science Park och Inkubera.
Video från Vecka45, Science Park Mjärdevi
Ingela Lindahl, chef Affärsutveckling på Tekniska verken berättar om hur digitalisering och IoT skapar nya möjligheter för Tekniska verken att uppnå sin vision om världens mest resurseffektiva region.
Tekniska verken rör sig upp från källaren in i vardagsrummet och blir en viktig del i den smarta staden.
Ingela berättar också om det pågående IoT-projektet Hot Remote i Vallastaden som sker i samarbete med Ericsson, Stångåstaden, LiU och Mjärdevi Science Park.
Spinnovation – En podd om innovation, RISE
”Om den industriella menopausen – varför storbolag tappar innovationskraften och vad de kan göra åt det.”
Trenden är här för att stanna.
– Många storbolag har utvecklat hur man hanterar riskkapital och hur man på ett effektivt sätt implementerar det i sina innovationsstrategier. Det finns det många bra exempel på. En av de främsta orsakerna till den starka utvecklingen inom företagens riskkapital är att digitaliseringen ökat på innovationstempot, säger Magnus Lundin, VD på Swedish Incubators & Science Parks.
– Letar man inte efter nya idéer för att förnya sina verksamheter riskerar man att bli frånsprungen. Historiskt har Sverige legat lite efter på CVC-området, men det senaste året har vi sett ett markant ökat intresse hos bolagen.
”Digitala lösningar har länge använts flitigt av konsumenter inom bland annat e-handel, mobilt internet och sociala medier.
Digitaliseringen förändrar just nu även tillverkningsindustrin i grunden, vilket är av stor betydelse för Sverige på grund av tillverkningsindustrins stora betydelse för Sveriges BNP, export och sysselsättning.
Sveriges tillverkningsindustri utgörs av många olika industrisektorer. Gemensamt är att de ofta utvecklar, tillverkar och tillhandahåller avancerade produkter och tjänster som tas fram i flexibla värdekedjor. Denna karakteristik ställer höga krav på kontinuerlig innovation samt hög utvecklings- och forskningsintensitet.
Det är därför viktigt för Sverige att tillverkningsindustrin lyckas väl i den digitala omställningen för att därigenom stärka industrins och Sveriges konkurrenskraft.”
Spaning: Agnes Rembe och Jenny Lundgren